Jön a fogyasztóvédelem…

Ingyenes próba!

Jön a fogyasztóvédelem…

Több hír portálon és fórumon is olvashattuk, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság célpontja idén az internet-es webes kereskedelem lesz. Úgy tűnik a fenyegetés nem volt alaptalan, több helyen olvasható a web áruház üzemeletetők által leírt problémák és hiányosságok, amiket a fogyasztóvédelmi hatóság talált náluk.

Összeszedtük egy csokorba a leggyakoribb hibákat, a problémák elkerülése végett:

  • Nem szerepelt a vásárlást visszaigazoló e-mail-ben a szállítási költség.
  • A web áruház üzemeltetője nem tájékoztatta az oldal látogatóit a cégjegyzékszámról, cégbíróság vagy egyéb nyilvántartásba vevő hatóság megnevezéséről, adószámáról. Így nem lehet a céget hivatalosan beazonosítani és nem lehet a hivatalos szervnél panaszt tenni.
  • Az üzemeltető nem tüntette fel az elektronikus szerződéskötés lépéseit, az adatbeviteli hibák kijavításának lehetőségeit, továbbá a megrendelés elküldését megelőzően nem tájékoztat arról, hogy a megkötött szerződés írásban megkötött szerződésnek minősül-e, a megkötött szerződést iktatják-e, az iktatott szerződés utólag hozzáférhető lesz-e, illetőleg a szerződéskötés lehetséges nyelveiről.
  • Az üzemeltető nem tájékoztatja az érdeklődőket a web áruházban történő vásárlás szállítási, fizetési és teljesítési költségeiről, feltételeiről.

Fontos és visszatérő hiba, hogy az üzemeltető nem tájékoztat arról, hogy az elállási jogát a fogyasztó indoklási kötelezettség nélkül gyakorolhatja, és azt 8 munkanapon belül teheti meg. Nem tájékoztat arról, hogy az elállási határidő a termék átvételekor kezdődik, továbbá a fogyasztót kizárólag a termék visszaküldésének a költsége terheli, a szolgáltató követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárainak megtérítését, illetőleg az írásban történő elállás esetén elegendő az elállási nyilatkozatát a fogyasztónak elküldeni 8 munkanapon belül, és hogy az elállás esetén a szolgáltató legkésőbb 30 napon belül fizeti vissza a fogyasztó által fizetett összeget.

Az itt található információk csak tájékoztató jellegűek, reméljük sikerült segíteni, hogy elkerülhessék a visszatérő általános hibákat.

0 hozzászolás

Mondja el véleményét

  1. (kötelező)
  2. Kérjük, adja meg a képen látható művelet összegét! =